Kako iskazujemo poštovanje

Štovana gđa. Marušić,
vi ste zatražila…

Jeste li kada naišli na ovakvo pismo, e-poruku, SMS ili koju drugu poruku? Znate li što ne valja u ovakvom obraćanju? Krenimo redom…

 

Štovanje ili poštovanje

Još u osnovnoj školi uče nas da se Bog (ili koje drugo božanstvo ovisno o religiji) štuje, a čovjek poštuje. Ipak nisu svi osnove naučili u osnovnoj školi pa nije na odmet ponoviti. Dakle, u našem je primjeru pravilno reći Poštovana.

Kratica

Za razliku od gospodina kojeg se uporno krati u *gdin. umjesto u gosp. ili g., s damama imamo drugi problem, a to je točka. Naime, kratice gđa i gđica pišu se bez točke i sklanjaju se pa će u našem slučaju pravilno biti Poštovana gđo Marušić.

Prezimena

Iako je u našem slučaju pravilno napisano prezime ženske osobe u nominativu, nije na odmet ponoviti da bi se ono sklanjalo kada bi se iza njega krila kakva muška osoba. Tada bismo rekli ili napisali Poštovani gosp. Marušiću.

Kada bi žensko prezime završavalo na samoglasnik, moglo bi se sklanjati pr. gđi Rukavini, ali nije pogrešno ako se ostavi u nominativu gđi Rukavina.

Zamjenica vi/Vi

Sa zamjenicom vi/Vi mnogi imaju problema iako to ne bi trebao biti slučaj. Stvar je jasna: ako se obraćamo jednoj osobi iz poštovanja, pišemo velikim početnim slovom Vi; ako se obraćamo više osoba (s poštovanjem ili bez njega), pišemo malim početnim slovom vi.

Glagolski pridjev

Ono za što će trebati još vremena da se usvoji, naročito u pismu (birokratskih) službi, ali i pokojem mediju jesu glagolski pridjevi. Naime, iako se obraćamo jednoj osobi, kada se obraćamo s poštovanjem i s Vi, glagolski pridjev u rečenici uvijek treba biti u množini. Dakle, nepravilno je reći *Vi ste gospodine bio…. Ili *Vi ste gospođo bila…, već treba reći/napisati Vi ste gospodine bili… i Vi ste gospođo bili… U našem slučaju pravilno je Vi ste zatražili…

Konačno, evo ako bi pravilno naš primjer s početka glasio:

Poštovana gđo Marušić,
Vi ste zatražili


Upravo ste shvatili da vaši tekstovi trebaju lekturu? Dobro bi vam došlo i uredništvo vaših publikacija?

Javite nam se – zatražite ponudu.