Lektura i uredništvo – dvije različite stvari

I dok jedni misle da je lektura tek ispravljanje tu i tamo koje greške, drugi misle da lektoriranje tekstova podrazumijeva i prilagodbu rečenica, pisanje novog sadržaja ili pak dopunjavanje tekstova. Ipak, nisu u pravu.

U procesu nastajanja tekstova sudjeluje (ili bi trebalo sudjelovati) nekoliko osoba. Prvi je AUTOR teksta koji ideju, doživljaj, misao, iskustvo, informaciju pretače u riječi, oblikuje rečenice, od njih stvara odlomke, cjeline, poglavlja. Autor polaze sva autorska prava na tekst (više u Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima), ali i nosi najveću odgovornost za objavu informacija.

U pojedinim slučajevima “autoru” prethodi naručitelj teksta koji zadaje temu, broj riječi ili kartica, stil i sl. Autora takvih tekstova nazivamo copywriterom, odnosno novinarem ako je riječ o novinskim tekstovima.

Osoba koja bi prije objave trebala tekst pregledati, pročitati, prilagoditi, urediti je UREDNIK. Njegov zadatak je da pomno prouči tekst, prilagodi izričaj publici, prema potrebi izmijeni raspored poglavlja, informacija i sl., u dogovoru s autorom učini veće promjene u tekstu, predloži izmjenu ili dopunu sadržaja te da svoj “blagoslov” da tekst može biti objavljen. U medijima urednik ima jako važnu ulogu jer je on osoba koja dopušta ili ne dopušta objavu određenih informacija i prilagođava način na koji će informacije biti objavljene.

Prije objave, urednik, nakon svih preinaka, konačnu verziju šalje LEKTORU koji ispravlja pravopisne i gramatičke pogreške. Nerijetko lektor je ujedno i redaktor i korektor pa će u tekstu ispraviti i tipfelere te druge negramatičke i nepravopisne pogreške, kao i stilski prilagoditi tekst njegovoj svrsi.

Tekst se zatim vraća uredniku koji ga ili objavljuje (primjerice u elektroničkim medijima) ili šalje grafičkom uredniku na oblikovanje. Uputno je nakon grafičkog oblikovanja tekst vratiti lektoru na posljednju provjeru prije objave ili tiska. O tome brine urednik.


Upravo ste shvatili da vaši tekstovi trebaju lekturu? Dobro bi vam došlo i uredništvo vaših publikacija?

Zatraži ponudu


 

Podijeli na društvenim mrežama
0