Što se krije iza napisane riječi ili zašto je pismenost važna

Živimo užurbano, nemamo vremena sjesti i u miru napisati e-mail, poruku, članak, objavu na društvenim mrežama,… iako znamo, svjesni smo, barem donekle, da će to naše pismo netko negdje nekad čitati. Zašto onda “nemamo vremena”? Bismo li ga pronašli kada bismo bili svjesni što se sve krije u našim napisanim tekstovima?

Kao i govorom, i pismom odašiljemo poruku. Verbalnu, ali i onu koja se “čita između redaka”. Neverbalno nam tekst može puno toga reći o osobi koja ga je pisala, čak i ako ga je samo zapisivala, a nije i autor teksta. Način slaganja riječi u rečenice, stil, odabir riječi odnosno rječnik, prisutnost ili odsutnost tipfelera te gramatičkih i pravopisnih pogrešaka samo su neki od elemenata koji nam mogu puno otkriti o autoru teksta. Mogu nam otkriti dob autora, obrazovanje, je li osoba izvorni govornik jezika na kojem piše, koliko dobro poznaje pravopis i gramatiku jezika na kojem piše i sl.

Dojam o drugoj osobi stvaramo unutar nekoliko sekundi pa je izuzetno važno tekst započeti kako treba – bez pogrešaka, uljudno, pristojno, primjereno. Na temelju početka teksta, čitatelj će odlučiti hoće li nastaviti čitati ili neće, odnosno hoće li tekst pročitati do kraja. Naravno, važna je i tema o kojoj se piše pa i sam naslov. 

No, ima i čitatelja koji će prethodno pogledati/pregledati/”skenirati” cijeli tekst te na temelju toga stvoriti svoj dojam o autoru teksta. Zbog toga nije važan samo početak, već i čitav sadržaj. Sitne i rijetke pogreške mnogi vam neće zamjeriti, no činite li uzastopno pogreške poput: djete umjesto dijete, pišete li tekst bez točke, uskličnika i zareza (zapisujete tijek misli) što je nakon nekog vremena teško čitati i razumjeti, pišete li sve velikim slovima, pišete li imena i nazive malim slovima i činite slične gramatičke i pravopisne pogreške te ako je vidljivo da niste obratili pažnju na tipfelere, velika je vjerojatnost da vas čitatelj:

  • neće doživjeti ozbiljno;
  • neće doživjeti kao profesionalca na svom području;
  • neće razumjeti što želite od njega;
  • neće htjeti s vama surađivati;
  • neće doživjeti kao osobu kojoj je stalo do druge osobe, u ovom slučaju upravo čitatelja (jer ste mu zadali podosta muka da shvati vašu poruku).

Profesionalnost, ozbiljnost i pouzdanost odlike su čovjeka koje je moguće iščitati “između redaka” na temelju njegovih tekstova. Stoga, potrudite se, nađite vremena ako već doista želite pisati blogove, biti aktivni na društvenim mrežama, slati prigodne poruke ili e-mailove, ako želite da vas dožive kao ozbiljnog suradnika, obrazovanu i pismenu osobu, jednom riječju – kao profesionalca.


O besplatnim alatima za provjeru teksta pisali smo ovdje.

Želite li naručiti primjerak naše knjige “Mali jezični savjetnik za bolju poslovnu komunikaciju”, ispunite narudžbenicu ovdje.

Ako ste se ipak odlučili za lekturu svojih tekstova, javite nam se na kreacija.info@gmail.com. Sa zadovoljstvom ćemo vam napraviti vrlo prihvatljivu ponudu.


Fotografija – izvor: freepik.com