VELIKA ili mala slova – što je bolje?

Hrvatska abeceda pripada latiničnom pismu. Uz slova koja su koristili još Rimljani, zbog jezičnih osobitosti hrvatskog jezika, naša je abeceda razvila i znakove za č, ž, š, ž, dž, lj, nj. Danas broji 30 slova od kojih je 27 jednoslova i tri su dvoslova ili digrafa.

Jeste li znali da se u antici pisalo samo velikim slovima? Mala, odnosno tzv. pisana slova pojavila su se kasnije zbog brzine pisanja.

U latiničnom pismu danas razlikujemo velika i mala slova. Velika obično koristimo kako bismo istaknuli koji dio teksta, naglasili važnu informaciju, a mala u pisanju dužeg teksta. No, postoje i određena “pravila” kada je dobro koristiti jedan, a kada drugi tip slova.

 

VELIKA vs. mala slova

Velika slova još nazivamo tiskanim slovima. U hrvatskom jeziku pravopisno pravilo nalaže da se velikim početnim slovom pišu riječi na početku rečenice, u nazivima, u riječima iz poštovanja ili počasti. No, nerijetko imamo prilike vidjeti i riječi pa čak i čitave rečenice pisane velikim slovima.

Mala, koja još zovemo i pisanim slovima, obično se koriste u pisanju veće količine teksta (tzv. body text). Zašto je tomu tako?

Tekst koji je pisan velikim tiskanim slovima ima manji kontrast među oblicima slova. Svaka riječ bez obzira na font kojim je pisana ima oblik pravokutnika, a gornji i donji rub riječi su paralelni. Zbog toga je teško čitati riječi odnosno tekst pisan isključivo velikim slovima.

Izvor: www.uxmovement.com

Velika slova mogu se koristiti u pisanju manje količine teksta: u logotipovima, naslovima, akronimima ili kraticama te u isticanju pojedinog dijela teksta. U pisanoj komunikaciji velika slova mogu se protumačiti kao da vičete na čitatelja.

 

Stil naslova

U tekstovima na engleskom jeziku nerijetko ćete vidjeti naslov u kojem su sve riječi, ponekad uz izuzetak članova, pisane velikim početnim slovima. Američki grafički dizajneri savjetuju kako je ovo bolja opcija pisanja naslova od pisanja velikim slovima čitave riječi. No, kako se to slaže s hrvatskim pravopisanjem?

U hrvatskom pravopisu ne nalazimo takvu uputu ili savjet. Štoviše, jasno je navedeno koje riječi i u kojim slučajevima smiju se pisati velikim početnim slovima, a spomenuli smo ih i na početku ovog teksta. Pisanje naslova poput: *Velika Ili Mala Slova – Što Je Bolje nije u skladu s pravilima pisanja u hrvatskom jeziku pa bi ovo bila najgora opcija.

Ilustracija: preuzeto s www.freepik.com


Upravo ste shvatili da vaši tekstovi trebaju lekturu? Dobro bi vam došlo i uredništvo vaših publikacija?

Javite nam se – zatražite ponudu.


 

Podijeli na društvenim mrežama
0