Kada je vrijeme za lekturu?

Radimo li na kakvom tekstu jako dugo, pišemo li ga mjesecima pa čak i godinama gotovo je očekivano da želimo što prije završiti s poslom. Obično taj završetak bude objava u tiskanom ili digitalnom obliku, ponekad i oboje.

Diplomski, magistarski i doktorski radovi, stručni radovi, članci, knjige, priručnici,… sve su to tekstovi koje je dobro lektorirati prije objave. No, kada je vrijeme za lekturu? Ili bolje rečeno, kada smo gotovi s pisanjem?

Ako ste imalo nalik meni, tema vam nikad neće biti do kraja istražena, uvijek ćete imati još nešto za dodati, izmijeniti, dopuniti. Znam da nisam jedina, znam da ćete se pronaći u ovim redcima pa vjerujem da će vam i ove informacije s gledišta lektora pomoći u određivanju pravog trenutka kada je pisanje gotovo i kada započinje iduća faza.

 

Gdje je kraj pisanju?

Upišete li u tražilicu kako napisati knjigu pronaći ćete brojne savjete i korake. Mnogi tekstovi savjetovat će vas da se dobro organizirate, napravite plan pisanja i držite ga se. No, nije to baš tako jednostavno! Ako ste imalo nalik meni i uvijek pronađete još nešto čime želite nadopuniti svoj rad, teško ćete se plana moći prodržavati. Vjerujte mi, nismo u manjini!

Kostur ili nacrt djela koji pišemo uvijek je dobro napraviti, no ako se pojavi potreba da od njega odstupite, učinite to. Možda vas nova saznanja odvedu u drugom, još boljem smjeru. No, budite oprezni! Prije no što dodate još jedno poglavlje od 50 stranica, pitajte se je li ono nužno, je li potrebno vašim čitateljima, uklapa li se ili odstupa od tematike? I činite to za svaku novu ideju i informaciju za koju pomislite da bi bilo dobro dodati u djelo.

Kada iscrpite sve mogućnosti, rukopis pošaljite osobi koja će vam dati kritičko i konstruktivno mišljenje. Ako vaši prijatelji nisu pouzdani, odnosno sumnjate da bi bili odviše subjektivni, potražite stručno mišljenje mentora, urednika ili savjetnika. Takva će osoba djelo gledati iz druge, objektivne perspektive, a moguće je da će imati i kakva drugačija saznanja o temi o kojoj pišete pa će vam pomoći ispraviti, nadopuniti ili preurediti djelo.

Tek kada se složite da je djelo sadržajno kompletirano, možete razmišljati o lekturi. Provjerite i sljedeće:

  • jesu li sve fusnote dobro napisane;
  • jesu li bibliografske jedinice (dobro) napisane;
  • jesu li svi naslovi poglavlja dobro napisani;
  • jesu li odlomci dobro raspoređeni;
  • jesu li svi dijelovi teksta prevedeni (koji trebaju biti prevedeni);
  • ima li djelo sve potrebne elemente (naslove, podnaslove, impresum, predgovor, pogovor, zahvale, biografiju, popis literature, pojmovnik,…).

Ako niste sigurni što sve, osim sadržaja, vaše djelo mora sadržavati, potražite slična djela (drugi diplomski rad, knjigu, katalog, časopis i sl.) i usporedite. Ono što vašem djelu nedostaje, nadopunite!

 

Kad je vrijeme za lekturu?

Napokon došli smo i do trenutka kada treba angažitrati lektora. Njemu ćete poslati potpuno gotovu verziju djela u kojem su učinjene sve promjene u sadržaju, nadopunjeno je svim potrebnim elementima i korak je do objave.

Zašto ne prije? Svaka nova nadopuna ili promjena, odnosno intervencija već lektorirana teksta napravit će zbrku i bit će potrebno ponovno iščitavati, vrlo vjerojatno, čitavo djelo. Osim što krade vrijeme, to je za vas i dodatan trošak jer sasvim je očekivano i pošteno da lektor naplati dodatno još jedno čitanje odnosno provjeru teksta. Ako odlučite prešutjeti lektoru da ste učinili određene izmjene, riskirate objaviti tekst u kojem će biti pogrešaka. Ako je samo riječ o dodavanju teksta u djelo i ako taj dio označite drugom bojom, možete od lektora tražiti da dodatno ispravi samo taj dio, no hoće li, ovisi o njemu.

Kako smo već naveli, najbolje je, stoga, na lekturu poslati gotov tekst koji je prethodno prošao uredničku fazu, a koji  nakon lekture ide ili na grafičku obradu ili bit će objavljen.

Piše: Marijeta Matijaš, prof., lektorica, autorica Malog jezičnog savjetnika za bolju poslovnu komunikaciju

Fotografija: Pixabay


Upravo ste shvatili da vaši tekstovi trebaju lekturu? Dobro bi vam došlo i uredništvo vaših publikacija?

Javite nam se – zatražite ponudu.