Poslovni kod: Kako do posla?, 29. 03. 2016.

U Hrvatskoj je trenutno nezaposleno 278.276 osoba. Ta će se brojka ulaskom u turističku sezonu zasigurno smanjiti, no ne i trajno. Kako se problem nezaposlenosti trajno rješava, zna osoba na čelu grada koji prema statističkim podacima ima najmanje nezaposlenih. Telefonom nam se javio Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.

Prema podacima HZZ-a, među 10 zanimanja s višom stručnom spremom i visokom stručnom spremom, kojih ima najviše na burzi, najbrojniji su ekonomisti i diplomirani ekonomisti. U Istarskoj županiji na burzi rada evidentirano je 248 ekonomista. Kako bi se ta brojka smanjila, pulski FET pokreće Centar za razvoj karijera. Prvi su koraci učinjeni, a u tijeku je punjenje baze studenata, diplomanata i poduzetnika, saznajemo od Deana Sinkovića, prodekana za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta za ekonomiju i turizam Pula.

Jedno od najstresnijih iskustava može biti razgovor za posao. Prilika je samo jedna i ako nastup nije uvjerljiv i kvalitetan, netko drugi može zasjesti na radno mjesto. Kako se pripremiti za razgovor za posao, kako dobro i kvalitetno napisati životopis, što istaknuti, a što izostaviti te kako izgleda selekcijski postupak rekla nam je Vedrana Zovak, voditeljica odjela ljudskih resursa vodeće turističke kompanije. Podijelila je s nama i primjere iz prakse te savjete koji će mnogim poduzetnicima zasigurno olakšati selekcijski postupak.