Sretna Nova, sretna nova, Sretna nova… što je pravilno?

Uoči blagdana šalju se čestitke. Najčešće je to uoči Božića i Nove godine, a nešto rjeđe uoči Uskrsa. Svojim kolegama, suradnicima, partnerima, klijentima, kupcima i djelatnicima žele se ugodni i veseli blagdani te sve najbolje u narednoj godini. Čestitke se šalju najčešće u obliku e-poruka (e-mail), newslettera ili tiskanih čestitki. I dok oblikom, dizajnom i veličinom mogu varirati, sadržaj je gotovo standardan. I upravo se tu javljaju jezične nedoumice: Nova ili nova godina, Sretan ili sretan Božić i tako dalje. Vrijeme je da ih razjasnimo.

Kada drugome želimo sretnu nadolazeću godinu, tada ćemo to napisati ovako: sretna nova godina. Kada želimo toj osobi da joj bude sretan prvi dan nadolazeće godine, napisat ćemo ovako: sretna Nova godina. Ono što često vidimo u čestitkama je sljedeće: Sretna Nova Godina. Riječ sretna ne trebamo pisati velikim početnim slovom ako nije na početku retka. Također, ni riječ godina ne pišemo velikim početnim slovom jer kao samostalna riječ ne označava blagdan.

Da ponovimo: pravilno je sretna nova godina – ako želimo sretnu cijelu nadolazeću godinu i sretna Nova godina – ako mislimo samo na blagdan koji se obilježava 1. siječnja.

Kod čestitanja Božića, gotovo da nedoumica nema. Božić pišemo velikim početnim slovom jer je riječ o nazivu blagdana, a pridjeve sretan, čestit, veseo, blagoslovljen možemo pisati velikim početnim slovom ako se nalaze na početku retka odnosno čestitke ili malim ako se nalaze na nekom drugom mjestu u rečenici.

Uobičajena pogreška u čestitkama je i pisanje vam/Vam odnosno vaš/Vaš. Što je ispravno? Obje varijante su ispravne, ovisno o tome što želite reći. Veliko početno slovo naznačuje vaše poštovanje prema osobi kojoj šaljete čestitku. Tako, ako ju upućujete jednoj osobi, primjerice direktoru, svakako ćete zamjenicu vi pisati velikim početnim slovom (Vaš i Vam). Ako čestitku šaljete organizaciji, dakle skupini ljudi, zamjenicu vi pisat ćete malim početnim slovom (vaš i vam).

Pitanje koje mnoge muči je što staviti na kraj čestite: točku, uskličnik ili ostaviti prazno? Odgovor ovisi o tome na koji način završavate čestitku. Ako ona glasi: Sretan Božić i novu 2017. godinu možete i ne morate staviti uskličnik na kraju. Ako pak dodajete: želi Vam tim Tvrtke d. o. o., pravopisni znaci nisu potrebni.

Tko je čestitar, pitanje je koje također traži odgovor. To može biti jedna osoba, a može biti i čitava organizacija. Kada je riječ o organizaciji, možemo ju potpisati formalno: Tvrtka d. o. o., osoblje Tvrtke d. o. o., a kada je riječ o neformalnijem obliku čestitke, možemo ju potpisati kao: tim Tvrtke d. o. o., ekipa Tvrtke d. o. o. i sl.

Čestitke se također šalju kod čestitanja obljetnica, osvajanja nagrada i postizanja velikih uspjeha. Uobičajeno je čestitati uime svih članova organizacije, ne samo uime odgovorne osobe. Također, uobičajeno je čestitati svim članovima organizacije, ne samo odgovornoj osobi, osim ako nije riječ o osobnom postignuću odgovorne osobe organizacije.

Želite li da čestitka ima personaliziranu notu, dodajte joj potpis odgovorne osobe. Ako šaljete čestitke u tiskanom obliku, najbolje bi bilo da su ručno potpisane. No, ako to nije moguće, ako čestitke u većoj količini tiskate, možete paraf umetnuti u grafičku pripremu. Isto možete napraviti i za čestitke koje šaljete e-poštom. Iako je u posljednje vrijeme postalo uobičajeno u praksi, izbjegavajte pečate u čestitkama. One ipak imaju jednu osobnu notu, iako je i u ovom slučaju riječ o poslovnoj komunikaciji odnosno korespondenciji.

Povrh svega, najvažnije je da se sjetite svojim kolegama, partnerima, prijateljima, suradnicima, djelatnicima uputiti lijepe želje jer oni su važan kotač vašeg poslovanja.